UX/UI ontwerp trend in 2020: minder betekent meer

Met de opkomst van het nieuwe decennium hebben we de voorspellingen voor de toekomstige trends in design. Hoe ziet de wereld van design  in 2020 eruit en wat kunnen we verwachten? We deden onderzoek naar UX / UI-ontwerp trends die blijven, gaan en overwinnen.

De wereld kan worden meegesleurd door de overvloed aan technologische innovaties en nieuwe trends. Maar toch laat de ervaring zien dat de belangrijkste design trends in 2020 het meest stabiel zijn en dat ze er zijn om te blijven.

Iets ouds

In 2020 is simpliciteit de ultieme verfijning, een flat design is het grootste bewijs ervan. Deze minimalistische ontwerpbenadering heeft een lange geschiedenis. Sinds Apple in 2013 zijn iOS 7 met platte UI-ontwerpelementen uitbracht, wordt flat design steeds populairder. Dankzij zijn esthetische aantrekkelijkheid, richt hij zich op bruikbaarheid, grenst aan minimalisme en wordt op geen enkele manier saai. Gewaagde kleuren, contrasten, schreefloos en efficiënt gebruik van de ruimte versterken allemaal het ontwerp, waardoor de gebruiker zonder afleidingen kan navigeren.

Scandinavisch design is functioneel en eenvoudig. Om die reden heeft hij zich in onze ruimtes gevestigd zowel flat design die onze schermen niet in 2020 vetlaat.

Simpliciteit is namelijk de andere basis van gebruikersverbintenis. In 2020 hebben gebruikers geen tijd om te verspillen aan ingewikkelde en overbelaste apps daarom zijn ze op zoek naar een eenvoudig ontwerp. In feite wordt 25% van alle applicaties slechts één keer gebruikt na het downloaden en 90% van de apps wordt niet meer gebruikt binnen een maand nadat ze zijn geïnstalleerd. Gebruikers willen een snelle oplossing voor hun probleem en als de gebruiker een app verlaat, heeft het te maken met een slecht UX / UI-ontwerp en complexiteit.

Bittiq app is ontworpen door Moqod

Uit het onderzoek van McKinsey blijkt dat ontwerp in B2C-apps van cruciaal belang is. We hebben ook de belangrijkste verschillen tussen B2C- en B2B-apps behandeld, inclusief het belang van ontwerp in een van onze vorige artikelen.

Simpliciteit wordt ook geïnspireerd door de huidige trend van het opruimen. We proberen onszelf te omringen met nuttige dingen die “vreugde” opwekken, en technologie is geen uitzondering. Simpliciteit laat u de essentiële functies vooraf plaatsen net als in de applicatie, waar alles in is ontworpen, zodat de gebruiker zijn doel zonder moeite kan bereiken.

Learned.io is ontworpen door Moqod

Iets nieuws

De wereld staat echter niet stil en het was slechts een kwestie van de tijd voordat Augmented Reality (AR) in ons leven doorbrak. De bedoeling ervan is dat we de dingen niet alleen zien, maar ook beleven. AR combineert zowel de fysieke als digitale werelden, waar de gebruiker informatie kan ervaren via een apparaat, waarbij een Google-bril momenteel het populairst is geworden. Pokémon Go is een van de bekendste voorbeelden van het gebruik van AR via een telefoon camera.

UX / UI-ontwerp voor AR is een absolute trend van de 2020. De bedoeling ervan is om ons gebruik van technologie uit te breiden van schermen naar meer meeslepende ervaringen. B2C-oplossingen experimenteren steeds meer met AR, hierdoor kunnen ze het product aan de klant verkopen voordat de klant het product heeft aangeraakt.

Voor handel betekent het dat de gebruiker kan ontdekken wat de zaak te bieden heeft zonder de winkel in te stappen. Gucci laat je de schoenen passen zonder ze echt te proberen, Ikea Place laat je zien hoe je plek eruit zal zien als je het meubilair eenmaal hebt in elkaar gezet (met 98% nauwkeurigheid!) en Sephora Virtual Artist laat je elke make-up even proberen, zonder dat je testers in de winkel gebruikt.

Games en Entertainment-applicaties hebben ook baat bij AR. Er is namelijk niets om je heen behalve game waardoor je langer blijft spelen.

Bij Moqod houden we graag bij met de tijd, dus op dit moment brengen we onze AR-normen naar het niveau waarop we onze klanten de hoogste kwaliteit service kunnen bieden. We leren voortdurend nieuwe tools om AR-ervaringen te scheppen!

Iets makkelijks

Automatisering zal het ontwerpproces voor iedereen productiever maken. Het is onmogelijk om UX / UI-ontwerp 100% geautomatiseerd te houden, maar er zijn onderdelen waarmee we tijd kunnen besparen op het ontwerpproces en ruimte kunnen laten voor aanpak en creativiteit. Tegenwoordig zoeken zowel gebruikers als ontwikkelaars naar simpliciteit en efficiëntie. Ontwerpautomatisering geeft computers eentonige taken, terwijl mensen zich kunnen concentreren op wat ze het beste kunnen: creëren. Deze samenwerking tussen computer en mens is tegenwoordig een van de belangrijkste tendenties in het ontwerp en voor een bedrijf betekent dit dat je het mechanische werk aan de machines overlaat, je workflow verbetert en concentreert op wat voor je bedrijf het belangrijkst is.

Luchthavens vervangen bureaus door automatische check-ins, Amazon had 30.000 fulfilmentrobots in magazijnen en Zara’s moederbedrijf (Inditex) bezit 14 geautomatiseerde fabrieken met robots.

In het ontwerp wordt het automatiseringsproces gemaakt met behulp van vooraf gedefinieerde doe-het-zelfmodules, websites en mock-up tools die door iedereen kunnen worden gebruikt om een mockup te maken, een webpagina te bouwen of een app-interface. We hebben een paar voorbeelden gegeven van hoe geautomatiseerde processen kunnen worden gebruikt zonder codering bij het ontwikkelen van een MVP.

Op een gegeven moment wordt automatisering gebruikt in elk onderdeel van het UX / UI-ontwerp en terwijl onze machines slimmer worden, krijgen ze steeds meer taken. Bij Moqod gebruiken we veel automatisering en onze ingenieurs verbeteren het met hun ervaring en handmatig werk.

Adobe Bridge is een goed voorbeeld van hoe de kleine ontwerptaken kunnen geautomatiseerd worden. En je kunt al je creatieve projecten op één plek organiseren.

Conclusie

De UI-design trends in 2020 hebben het beste uit het verleden gehaald, met de nadruk op simpliciteit en toegankelijkheid. De hedendaagse ontwerpen zijn zowel visueel aangenaam als geoptimaliseerd. Dat is de reden waarom ze niet in de naaste toekomst zullen veranderen. Bij Moqod werken we aan het creëren van een gezonde ervaring voor onze klanten door bewezen trends te combineren met technologische innovatie, menselijk talent en creativiteit.